Rating | Externe verslaggeving | Rating

Externe verslaggeving

Titel 9 BW 2 & RJ

Rating

Afdrukken

Rating

Een rating is een waarde cijfer die wordt toegekend aan bedrijven, landen en aan financiële producten.

Wat is een rating?

Er zijn in de financiële wereld een aantal belangrijke spelers die ratings uitgeven. Dit zijn Standard and Poor’s, Moody’s en Fitch. Deze bedrijven geven waardecijfers op bijvoorbeeld aandelen van bedrijven, op obligatieleningen, op staatsobligaties en meer. De ratings zijn gebaseerd op de kans dat de geldschieter zijn of haar geld terugkrijgt bij het uitlenen of investeren van geld.

Rating classificaties

Er zijn verschillende manieren om dergelijke ratings weer te geven. Bij Moody’s en Standard and Poor’s wordt er vaak gewerkt met de notatie: Aaa/AAA, Aa1/AA+, Aa2/AA, Aa3/AA-, A1/A+, A2/A, A3/A-, Baa1/BBB+, Baa2/BBB and Baa3/BBB-. Hierbij is Aaa/AAA natuurlijk de beste, minst risicovolle, rating en Baa3/BBB de meest risicovolle rating. De ratings gaan lager dan Baa3/BBB, maar dergelijke leningen worden ‘junk bonds’ genoemd, en zijn doorgaans geen keuze voor de meeste beleggers.

Gevolgen van ratings

Deze ratings kunnen grote gevolgen hebben voor bedrijven, maar ook landen als het gaat om financiering. Nederland heeft al lange tijd en voor het laatst op 19 mei 2020 een Aaa rating gekregen van Moody’s. Dit betekent dat Nederland goedkoop kan lenen. Italië heeft echter een minder rooskleurige rating en kreeg een Baa3 rating. Italië betaalt dus relatief een hoog rentepercentage op haar leningen.

Er zijn nog meer manieren om ratings weer te geven. Zo geven een aantal rating agencies ratings ook weer als buy, hold or sell of market overperformer, market performer of market underperformer.

Inhoudsopgave

Dirk Braam

Dirk

Assistent Accountant Master Accountancy

Email


Advies nodig of vragen?

0900 - 0706 (70 cent per minuut)

[site_reviews_summary hide=bars,rating] Laat een beoordeling achter / Bekijk alle beoordelingen
[site_reviews_form id="review" title="Laat een beoordeling achter"]