Jaarrekeningcontrole | Externe verslaggeving | Jaarrekeningcontrole

Externe verslaggeving

Titel 9 BW 2 & RJ

Jaarrekeningcontrole

Een jaarrekeningcontrole kan van belang zijn wanneer je het vertrouwen van stakeholders wilt verkrijgen of behouden. De financiële positie van een bedrijf kan erg belangrijk zijn voor stakeholders zoals de  directie, bestuurders, toezichthouders, commissarissen, aandeelhouders, investeerders, financierders, leveranciers (crediteuren) maar ook de werknemers. Meer informatie over controles kun je verkrijgen via 0900-0706 (70 cent per minuut) of maak gebruik van het contactformulier.

Jaarrekeningcontrole

Een jaarrekeningcontrole is niet altijd wettelijk verplicht. De wettelijke verplichting geldt voor middelgrote en grote organisaties.

 

Op moment dat een organisatie voor twee opeenvolgende jaren aan twee van de drie onderstaande criteria voldoet is de organisatie middelgroot.

 

  • Een balanstotaal van > 6 miljoen euro.
  • De omzet > 12 miljoen euro.
  • Het aantal medewerkers (fte) gemiddeld > 50 op jaarbasis.

 

Voor meer informatie over de omvang van een organisatie kun je de groottecriteria jaarrekening lezen.

 

Vrijwillige jaarrekeningcontrole

Er kan een behoefte zijn van een organisatie om een vrijwillige jaarrekeningcontrole uit te laten voeren. De behoefte kan ontstaan door verschillende redenen.

 

Er kan bepaald zijn in de statuten dat er een accountantscontrole uitgevoerd dient te worden. Een andere reden kan zijn dat er een voorwaarde is gesteld door een subsidieverstrekker of geldverstrekker (bank).

 

Niet altijd is er een (vrijwillige) jaarrekeningcontrole formeel zijn vastgelegd of afgesproken. Een behoefte voor een vrijwillige jaarrekeningcontrole kan ontstaan doordat een DGA / directeur /bestuurder inzicht wil krijgen in processen van de organisatie op basis waarop de jaarrekening tot stand komt. Dit noemt men de Bestuurlijke Informatievoorziening (BIV). Is de organisatie “in control“.

 

Een registeraccountant kan inzicht geven in de aandachtspunten en risico’s van jouw organisatie, waardoor dit zelfs omzetverhogende en/of kostenverlagend resultaat kan opleveren. Het is voor een ondernemer wel zo prettig te weten dat hij en zijn medewerkers op de juiste koers zitten.

 

De accountant is de vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer, heeft een rechte rug en is onder andere onderworpen aan gedragsregels zoals de VGBA.

 

De fundamentele beginselen van een registeraccountant:

  • professionaliteit;
  • integriteit;
  • objectiviteit;
  • vakbekwaamheid en zorgvuldigheid;
  • vertrouwelijkheid.

 

Meer informatie over jaarrekeningcontroles kun je verkrijgen via 0900-0706 (70 cent per minuut) of maak gebruik van het contactformulier.

Jaarrekeningcontrole

Jaarrekeningcontrole
ev
Auteur: Dirk Braam
Functie:
Opleiding:

Over mij

Login om deze pagina te bewerken.Nog geen account?

Acount aanmaken
Dirk Braam

Dirk

Assistent Accountant Master Accountancy

Email


Advies nodig of vragen?

0900 - 0706 (70 cent per minuut)

[site_reviews_summary hide=bars,rating] Laat een beoordeling achter / Bekijk alle beoordelingen
[site_reviews_form id="review" title="Laat een beoordeling achter"]