Adverse selection | Externe verslaggeving | Adverse selection

Externe verslaggeving

Titel 9 BW 2 & RJ

Adverse selection

Afdrukken

Adverse selection

Adverse selection

Sommige partijen hebben een informatie-voordeel ten opzichte van anderen ten aanzien van een bepaalde transacties. Er zijn twee soorten van informatie-asymmetrie:
1. adverse selection
2. moral hazard

 

Met adverse selection wordt bedoeld dat de ene partij bepaalde kennis (informatie) heeft, waarover de ander niet beschikt. Adverse selection heeft betrekking op de relevantie van informatie. De belangrijkste vorm van adverse selection is inside information binnen een organisatie. We kunnen “financial accounting en externe verslaggeving” zien als een mechanisme om het adverse selection probleem te beheersen door een betrouwbare omzetting van “inside information” in “outside information”.

 

Adverse selection

Adverse selection kijkt vooral vanuit het investeringsperspectief. Doordat de ene partij over informatie beschikt waar de andere partij niet over beschikt, is het mogelijk dat investeerders beslissingen nemen zonder te beschikken over de juiste informatie. Adverse selection betreft een informatie achterstand van de belegger/ eigenaar ten opzichte van de manager. Door zogeheten “full disclosure” (volledige informatieverschaffing) wordt het inside information voordeel van de manager opgeheven, omdat alle relevante bedrijfsinformatie publiekelijk bekend wordt gemaakt. Adverse selection kan worden beheerst door een betrouwbare omzetting van inside information naar outside information (via “financial accounting and reporting”).

 

 


Adverse selection

Inhoudsopgave

Dirk Braam

Dirk

Assistent Accountant Master Accountancy

Email


Advies nodig of vragen?

0900 - 0706 (70 cent per minuut)

[site_reviews_summary hide=bars,rating] Laat een beoordeling achter / Bekijk alle beoordelingen
[site_reviews_form id="review" title="Laat een beoordeling achter"]