Dividend | Externe verslaggeving | Dividend

Externe verslaggeving

Titel 9 BW 2 & RJ

Dividend

Hoe kunnen we helpen?
Afdrukken

Dividend

Het dividend is een uitkering van een BV of NV aan haar aandeelhouders.

Wat is dividend?

De aandeelhouders hebben met de aankoop van een aandeel het recht gekocht op een stukje van de winst. De uitkering van deze winst noemen we het dividend. Het dividend is al het ware een vergoeding voor de investering in de BV of NV.

Stock- en cashdividend

Dividend kan op twee manieren uitbetaald worden. Via cashdividend, waarbij een bedrijf ervoor kiest een deel van de winst in cash uit keren, of via stockdividend, hierbij kiest een bedrijf ervoor om extra aandelen uit te geven tegen een vooraf bepaalde waarde. Uiteraard kan er ook een voor een combinatie van de twee worden gekozen, waarbij een deel in cash wordt uitbetaald en een deel in aandelen. De keuze om cash- of stockdividend uit te keren is afhankelijk van verschillende factoren. Vooral de liquiditeit van een onderneming speelt hierbij een grote rol.

Om dividend uit te mogen keren, moet er eerst via de ledenvergadering besloten worden dat de dividenduitkering is toegestaan. De aandeelhouders kunnen namelijk van mening zijn dat het geld beter gebruikt kan worden voor extra investeringen in de onderneming. Daarnaast mag dividend alleen uitgekeerd worden uit de winst (en de reserves) en nooit uit eigen kapitaal of uit wettelijke reserves.

Vorige Disconteringsvoet
Volgende Doorlopend krediet
Inhoudsopgave

Dirk Braam

Dirk

Assistent Accountant Master Accountancy

Email


Advies nodig of vragen?

0900 - 0706 (70 cent per minuut)

[site_reviews_summary hide=bars,rating] Laat een beoordeling achter / Bekijk alle beoordelingen
[site_reviews_form id="review" title="Laat een beoordeling achter"]