Operational lease | Externe verslaggeving | Operational lease

Externe verslaggeving

Titel 9 BW 2 & RJ

Operational lease

Hoe kunnen we helpen?
Afdrukken

Operational lease

Operational lease

Bij operational lease zitten de kosten van het onderhoud en bijkomende kosten van een lease object bij de leasekosten inbegrepen. Een veel voorkomende zakelijke operational lease is een auto. Meestal wordt het leasebedrag maandelijks voldaan door de lessee, eventueel met een jaarlijkse indexatie. In dit maandelijkse bedrag zijn onder andere de volgende kosten opgenomen: wegenbelasting, autoverzekering, afschrijving en onderhoudskosten.

  • De lessee wordt meestal geen eigenaar van het lease-object. Er kan wel een koopoptie bestaan aan het eind van de leaseovereenkomst, echter vaak tegen een substantieel bedrag.
  • Bij operational lease is de betaler GEEN eigenaar van het object.
  • De leasemaatschappij is de lessor.
  • De betaler (en meestal gebruiker van het geleasde object) is de lessee.

 

Als er geen sprake is van operational lease, dan kan er mogelijk wel sprake zijn van financial lease. Bij financial lease is het actief op de balans geactiveerd en staat er aan de passiva zijde van de balans een schuld aan de leasemaatschappij.

 

Voor- en nadelen operational lease

Een voor- of nadeel van financial lease ten opzichte van operational lease kan zijn dat het actief gewaardeerd is op de balans. Dit kan een effect hebben op de solvabiliteit. Of dit een positief of negatief effect zal hebben hangt af van de financial lease voorwaarden (hoeveel wordt er jaarlijks afgelost) en over welk termijn wordt het actief afgeschreven.

Een voordeel van operational lease is dat de maandelijkse leasekosten inclusief alle bijkomende kosten zijn. Een leaseauto heeft een leasetermijn inclusief motorrijtuigenbelasting, verzekeringen en de onderhoudskosten. Er zijn voor de gebruiker (de lessee) geen onverwachtse kosten.

Een nadeel van operational lease is dat de gebruiker (de lessee) nooit eigenaar zal worden van het actief. De maandelijkse leasetermijnen zijn uitsluitend voor het gebruik van het actief. Nadat het gebruik (en leasetermijnen) zijn verstreken wordt het actief weer ingeleverd bij de lessor.

 

Meer weten over de lease.

 


Operational lease

Vorige Open magazijn
Inhoudsopgave

Dirk Braam

Dirk

Assistent Accountant Master Accountancy

Email


Advies nodig of vragen?

0900 - 0706 (70 cent per minuut)

[site_reviews_summary hide=bars,rating] Laat een beoordeling achter / Bekijk alle beoordelingen
[site_reviews_form id="review" title="Laat een beoordeling achter"]