Winstegalisatie - Externe verslaggeving - Winstegalisatie - EV |

Externe verslaggeving

Titel 9 BW 2 & RJ

Winstegalisatie

How Can We Help?
Print

Winstegalisatie

Winstegalisatie houdt in dat de winsten die een onderneming maakt glad worden gestreken door creatief te boekhouden. De winst komt tot uitdrukking in de jaarrekening. Door middel van allerlei boekhoudkundige trucs, kunnen ondernemingen het laten lijken alsof de winstgroei een stabiel karakter heeft, terwijl in de realiteit de winst sterk kan fluctueren. Het kan voor een onderneming aantrekkelijk zijn een ander beeld te creëren van zijn jaarrekening. Bij een beursgang is het bijvoorbeeld handig om te laten zien dat je een stabiele groei doormaakt in plaats van een groei waarin de winst elk jaar fors verschilt. Onzekerheid kan namelijk de openingskoers drukken, wat als gevolg kan hebben dat je minder geld ophaalt. Belangrijk om op te merken is dat de cijfers van een onderneming niet onjuist zijn. Daarnaast is winstegalisatie ook niet altijd illegaal, zolang er volgens de wet wordt gehandeld. Er moet bijvoorbeeld onder meer voldaan worden aan de regelgeving van de externe verslaggeving.

 

Winstegalisatie

Om de winst te egaliseren kunnen ondernemingen allerlei trucs uithalen. Zo kunnen ondernemingen meer of minder voorzieningen opnemen, net voor het einde van het boekjaar
extra investeren in research en development of je kunt debiteuren waarvan je eigenlijk al weet dat ze niet gaan betalen afboeken.
Voor meer vragen over winstegalisatie kan er contact opgenomen worden via: 0900-0706 (70 cent per minuut)

 

 


Winstegalisatie

Previous Wettelijke reserve
Table of Contents

Dirk Braam

Dirk Braam

Assistent Accountant Master Accountancy

E-mail Dirk


Dirk Braam

Advies nodig of vragen?

0900 - 0706 (70 cent per minuut)

Rated 2.9 out of 5
2.9 out of 5 stars (based on 18 reviews)
Laat een beoordeling achter / Bekijk alle beoordelingen

Laat een beoordeling achter