Aflopend krediet | Externe verslaggeving | Aflopende krediet

Externe verslaggeving

Titel 9 BW 2 & RJ

Aflopend krediet

Afdrukken

Aflopend krediet

Bij een aflopend krediet is er een aflossingsschema met een bepaalde looptijd en op basis van een bepaald bedrag die de schuldenaar moet voldoen. De afgeloste bedragen kunnen niet opnieuw opgenomen worden. Aan vervroegd aflossen zijn meestal kosten verbonden.

Persoonlijke lening

Ook wel een aflopend geldkrediet. De kredietsom kan naar eigen inzicht besteed worden. Er kunnen extra zekerheden gesteld worden, door bijvoorbeeld pandrecht op de aangekochte goederen.

Aangezien er sprake is van een persoonlijke lening tref je een dergelijke schuld niet vaak aan op de balans van een besloten vennootschap. Bij een eenmanszaak is een persoonlijke lening als langlopende schulden verantwoorden wel mogelijk. Het aandeel van de lening dat een looptijd korter dan een jaar (aflossingsverplichting < jaar) wordt onder de kortlopende schulden gepresenteerd.

Huurkoop

De kredietsom kan niet naar eigen inzicht besteed worden. Er wordt direct aan de leverancier betaald. De consument is alleen economisch eigenaar van het product. De geldverstrekker blijft juridisch eigenaar. Nadat alle termijnen zijn voldaan wordt de consument juridisch eigenaar. Er wordt een vast bedrag per maand betaald. De looptijd is ongeveer gelijk aan de levensduur van het product. Er kan een overlijdensrisicoverzekering zijn ingebouwd.

Koop op afbetaling

De leverancier levert een product op afbetaling. De consument betaald maandelijks een vast bedrag. Het lijkt hier op een persoonlijke lening. De consument wordt wel direct juridisch eigenaar van het product.

 

Lees ook:

Kredietrisico

 

Aflopend krediet

Inhoudsopgave

Dirk Braam

Dirk

Assistent Accountant Master Accountancy

Email


Advies nodig of vragen?

0900 - 0706 (70 cent per minuut)

[site_reviews_summary hide=bars,rating] Laat een beoordeling achter / Bekijk alle beoordelingen
[site_reviews_form id="review" title="Laat een beoordeling achter"]