Derivaat
Een derivaat is een speciaal financieel product dat haar waarde ontleent aan een onderliggende financieel asset.
Wat is een derivaat?
Voorbeelden van derivaten zijn opties, futures, forwards en swaps. Zo is de waarde van een aandelenoptie voor groot deel bepaald door de waarde van het onderliggende aandeel. Bij een goud-future wordt de waarde vaak bepaalde door de koers van goud.
Hefboomeffect
Derivaten worden vaak verkocht in contracten van meerdere onderliggende assets. Zo gaat een aandelenoptie doorgaans niet over de onderliggende waarde van 1 aandeel, maar over 100 aandelen. Derivaten zorgen vaak voor een hefboomeffect. Zo kun je met een kleiner bedrag toch grote eenheden verhandelen. Dit zorgt weliswaar voor meer risico.
Functies derivaten
Een van de praktische functies van derivaten is het verzekeren van risico. Derivaten zorgen er vaak voor dat je een recht verkrijgt om een goed of aandeel voor een bepaalde bedrag te mogen kopen of verkopen. Rente- en of koersfluctuaties hebben dan geen invloed meer op de bedrijfsvoering. Zo gebruiken vooral agrarische bedrijven vaak futures om de prijs van hun oogst veilig te stellen. Dit stelt ze in staat meer accurate begrotingen te maken en levert dus ook minder risico op.
Nadelen van derivaten zijn echter wel dat ze zelf geen waarde vertegenwoordigen en door de einddatum die ze hebben kunnen ze waardeloos worden.