Gesloten magazijn | Externe verslaggeving | Gesloten magazijn

Externe verslaggeving

Titel 9 BW 2 & RJ

Gesloten magazijn

Hoe kunnen we helpen?
Afdrukken

Gesloten magazijn

Gesloten magazijn

Een gesloten magazijn bestaat uit twee onderdelen.

• Een fysieke gesloten magazijn
  • Een administratie gesloten magazijn

Gesloten magazijn

Binnen een gesloten magazijn worden de goederen afgegeven op moment dat er een geautoriseerde opdracht aan ten grondslag ligt. Dit betekent dat een medewerker niet zomaar de voorraad mag afhalen en gebruiken. Het is aan te bevelen om een administratief gesloten magazijn ook fysiek af te sluiten om te waarborgen dat de administratieve voorraad gelijk is aan de fysieke voorraad.

Het is niet altijd werkbaar in de praktijk om de voorraad fysiek af te sluiten. Dit kan opgelost worden door de voorraden vaker te inventariseren, zodat mogelijk voorraadverschillen worden gemuteerd in de voorraadadministratie.

Ook als een magazijn fysiek afgesloten is, betekent dit niet dat er ook sprake is van een administratief gesloten magazijn. Er zijn praktijkvoorbeelden dat de voorraad door een magazijnmeester beheerd wordt, maar dat de ontvangsten en afgifte niet (real-time) verwerkt worden. Dergelijke voorraden kunnen bestaan uit de zogenaamde “grijpvoorraden” zoals boutjes, schroefjes en moertjes. Het administratieve registeren zou te hoge kosten met zich meebrengen en voor de kostprijsbepaling geen significante impact hebben.

Per bedrijf bestaan er dus verschillen tussen de wijze van voorraadbeheersing. Het beste is een fysiek en administratief gesloten magazijn maar dit moet wel opwegen tegen de kosten.

Andere relevante onderwerpen:

Gesloten magazijn

Volgende Groepsmaatschappijen
Inhoudsopgave

Dirk Braam

Dirk

Assistent Accountant Master Accountancy

Email

Advies nodig of vragen?

0900 - 0706 (70 cent per minuut)

[site_reviews_summary hide=bars,rating] Laat een beoordeling achter / Bekijk alle beoordelingen
[site_reviews_form id="review" title="Laat een beoordeling achter"]