Gunstige markt voor accountants
Gunstige markt voor accountants
De accountantssector doet het goed, toch kampt men met een tekort aan arbeidskrachten. Vormt dit een opportuniteit voor de zzp’ers? We bekijken de huidige stand van zaken.
Groei accountancy beperkt door arbeidsmarkt
Het gaat goed met de accountantssector. Maar, ondanks de gunstige markt voor accountants kent de sector al jaren een enorm tekort aan arbeidskrachten. De salariskosten, zowel in de audit- als in de samenstelpraktijk nemen daardoor verder toe, wat ook zijn uitwerking vindt in de prijzen. Het wordt dan ook steeds duidelijker dat de sector in volume niet veel meer zal kunnen groeien vanwege dit gebrek aan registeraccountants. Enkel een verhoging van de productiviteit van de accountant zal nog kunnen zorgen voor groei. Dat is namelijk één van de conclusies uit het jaarlijkse Rapport Benchmark Accountancy: Salaris- en kantoorontwikkelingen 2018-2019 van Full Finance in samenwerking met Auxilium en Novak. Ook in 2019 zal dezelfde positieve groeitrend zich voortzetten in de sector, maar tegen 2020 wordt verwacht dat de groei zal afvlakken.
Taken accountant veranderen
Door deze schaarste op de arbeidsmarkt alsook de sterk veranderende buitenwereld, wordt er in de sector volop gezocht naar nieuwe manieren om het werk van de accountant te organiseren. De traditionele hiërarchische inrichting van dergelijke bedrijven komt daarbij steeds meer onder druk te staan, en het is onvermijdelijk dat zij meer en meer naar een netwerkorganisatie zullen evolueren.
Het wordt daarbij ook duidelijk dat de mens, in dit geval de accountant zelf, nog steeds centraal staat. De accountant zal zeker niet verdwijnen door de opkomst van nieuwe technologieën en nieuwe digitale werkplatformen. Wel zullen zijn taken veranderen. Repetitieve, geestdodende taken zullen plaatsmaken voor meer erkenning van de accountant en zingeving op het werk.
Kansen voor de zzp accountant?
Op dit moment gaat slecht een beperkt aantal zelfstandigen aan de slag via digitale platformen. Volgens een recent rapport van het ING Economisch Bureau gaat het slechts om enkele tienduizenden mensen die specifiek werk uitvoeren, zoals maaltijdbezorging en taxivervoer. Maar de toenemende populariteit van digitale werkplatformen kan de markt helemaal omgooien en tal van kansen creëren voor zzp’ers in Nederland.
De markt is al volop in beweging: zo zou Uber zich ook op de klusmarkt willen gaan richten en gaat Temper zijn doelgroep uitbreiden naar de retailsector. Afhankelijk van de juridische ruimte die dergelijk platformen krijgen en de financiële prikkels, zou die toename van het aantal zzp’ers tussen de 200.000 tot wel 1 miljoen kunnen liggen, aldus het ING Economisch Bureau.
Accountantskantoren lopen beperkt risico met zzpers
Niet elk beroep leent zich om geregeld te worden via een digitaal platform. Werkplatformen zijn wel vooral aantrekkelijk voor mensen die nu via kortdurende of flexibele contracten werken, zoals via uitzendbureaus. Ook repetitief werk en beroepen met een hoog verloop kunnen makkelijk georganiseerd worden via dergelijke platformen.
Bovendien wordt de nieuwe wetgeving hieromtrent echter pas in 2021 verwacht. Minister Wouter Koolmees wil met de nieuwe wetgeving de zzp’ers beschermen die eigenlijk recht hebben op een vast salaris of zelfs worden uitgebuit, maar zijn plannen zijn mogelijk niet in lijn met de Europese regelgeving. Op het vlak van de zogeheten gezagsrelatie tussen de opdrachtgever en -nemer kon Koolmees intussen wel al duidelijkheid scheppen. De opdrachtnemer is namelijk niet zelfstandig en de opdrachtgever zou hem in loondienst moeten nemen.
Kortom, duidelijke regelgeving laat vooralsnog op zich wachten. Met als gevolg dat vele opdrachtgevers vaak voorzichtig blijven om zzp’ers onder de arm te nemen. En dit tot grote frustratie bij beide partijen. De opdrachtgevers vrezen namelijk dat ze zonder het zelf te weten de onduidelijke regels overtreden en daardoor problemen zouden krijgen met de fiscus.
Gunstige markt voor accountants