Sector Accountancy herstelt in 2021 | Externe verslaggeving |

Externe verslaggeving

Titel 9 BW 2 & RJ
Accountancy | april 3, 2021

Sector Accountancy herstelt in 2021

Sector Accountancy herstelt in 2021

Door de coronacrisis is de omzet in de accountancysector afgenomen in 2020 ten opzichte van 2019. In 2021 is er een herstel merkbaar en een verwachte groei met 1,5 procent.

De verwachting voor de accountancy (advies, jaarrekeningcontrole, financiële dienstverlening etc.) zal later dit jaar herstellen. De voornaamste redenen voor het herstel zijn het toename van de bedrijvigheid en investeringsactiviteiten. De vraag naar financieel of fiscaal advies zal daardoor toenemen.

Accountants coronacrisis

Het eerste kwartaal van 2020 was een sterk kwartaal voor de sector. Door de coronacrisis daalde het volume in het tweede kwartaal met vier procent en waarschijnlijk ook in het derde en vierde kwartaal.

In de sector is de omzet relatief beperkt geraakt, doordat de accountantskantoren de tarieven met tenminste 2% wisten te verhogen in 2020. Vanaf 2018 betreft dit de trend ten aanzien van de toename van de tarieven binnen de sector.

Minder advieswerk  meer overige opdrachten

Door de coronacrisis trapte veel bedrijven op de rem en was er sprake van minder investeringen en overnames, met als gevolg minder adviesopdrachten voor de accountants.


De verschillende overheidssteunregelingen waaronder de NOW regeling zorgde ook weer voor opdrachten. In 2021 zijn er nog steunmaatregelen van kracht en dus ook weer opdrachten voor de accountantskantoren. Er zijn ongeveer 140.000 bedrijven die NOW hebben aangevraagd en vervolgens ook weer op NOW 2.0 en NOW 3.0. Van deze bedrijven hebben 10% een accountantsverklaring nodig om te voldoen aan de gestelde voorwaarden.

Krapte personeel accountantskantoren

Er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt binnen de accountancy. Er worden hogere salarissen gevraagd en de accountantskantoren willen dit doorberekenen aan de klanten. In 2020 is het aantal vacatures accountancy van 46 vacatures per 1.000 banen in 2019 naar 34 vacatures per 1.000 banen in 2020 afgenomen. Toch blijft de vraag naar de registeraccountant en AA-accountant bestaan.

Het bedrijfsleven blijft een grote concurrent van de accountantskantoren in de strijd om goede financiële specialisten. Door de concurrentie en schaarste op de markt geeft 25% van de kantoren aan dat dit verdere groei van het kantoor beperkt.

Minder wettelijke controles

Er zijn omvangrijke investeringen nodig om te digitaliseren en te voldoen aan de strengere wet- en regelgeving. De accountants staan voor strategische keuzes.

  • Specialiseren
  • Samenwerken
  • Schaal vergroten

Door deze druk op de kantoren is de verwachting dat het aantal kantoren met een vergunning voor wettelijke controles verder zal afnemen. Voor kleinere kantoren is het niet rendabel.

Sector Accountancy herstelt in 2021

Lees ook deze berichten

Advies nodig of vragen?

0900 - 0706 (70 cent per minuut)

[site_reviews_summary hide=bars,rating] Laat een beoordeling achter / Bekijk alle beoordelingen
[site_reviews_form id="review" title="Laat een beoordeling achter"]