Opbrengstwaarde | Externe verslaggeving | Opbrengstwaarde

Externe verslaggeving

Titel 9 BW 2 & RJ

Opbrengstwaarde

De opbrengstwaarde is het bedrag waartegen een actief maximaal verkocht kan worden, onder aftrek van nog te maken kosten. De opbrengstwaarde wordt ook wel netto-opbrengstwaarde of direct opbrengstwaarde genoemd.

Voor ondernemersvragen of als student maak gebruik van het contactformulier of bel 0900-0706 (70 cent per minuut).

Ga direct naar..

Opbrengstwaarde

De opbrengstwaarde kan berekend worden ten behoeve van het bepalen of er een impairment noodzakelijk is. Er wordt gekeken naar de hoogste waarde tussen de opbrengstwaarde en de bedrijfswaarde. De hoogste waarde betreft de realiseerbare waarde.

Realiseerbare waarde = opbrengstwaarde of bedrijfswaarde (het hoogste bedrag)

De opbrengstwaarde wordt bepaald op basis van een verkoopovereenkomst of op basis van de marktprijzen. Deze marktprijs dient een liquide en actieve markt te zijn. Vervolgens worden de nog te maken kosten in mindering gebracht. De nog te maken kosten zijn bijvoorbeeld productiekosten, juridisch kosten, kosten voor verhuizing of verkoopkosten. Uitgesloten zijn de kosten die verbonden zijn aan het reorganiseren of inkrimpen van de organisatie als gevolg van het afstoten van het actief. Deze kosten kunnen dus niet in mindering gebracht worden op het bedrag vanuit de verkoopovereenkomst of de liquide en actieve marktprijs.

 

Actieve markt

De opbrengstwaarde kan bepaald worden aan de hand van prijzen op actieve markten. De situatie kan zich voordoen dat er geen biedprijs beschikbaar is. Als dit het geval is kan de prijs gehanteerd worden van de meest recente transactie, zodat de opbrengstwaarde geschat kan worden (RJ 121.306).

ev
Auteur: Dirk Braam
Functie:
Opleiding:

Over mij

Login om deze pagina te bewerken.Nog geen account?

Acount aanmaken
Dirk Braam

Dirk

Assistent Accountant Master Accountancy

Email


Advies nodig of vragen?

0900 - 0706 (70 cent per minuut)

[site_reviews_summary hide=bars,rating] Laat een beoordeling achter / Bekijk alle beoordelingen
[site_reviews_form id="review" title="Laat een beoordeling achter"]